Welkom bij mijn negende blogstuk over mijn stageperiode bij Ambis.
In dit blogstuk ga ik je vertellen over de laatste restaurant die nog gemaakt moesten worden en nog een hele grote opdracht.
Tijdens deze periode van mijn stage bij ambis kwamen we alweer tegen het einde aan.
Ik heb de kleine punten die nog gedaan moesten worden voor club roots afgemaakt en daarna zijn ik en Paul gaan kijken naar de website. Paul gaf mij als feedback dat ik toch niet iets beter moet gaan kijken of alles goed uitgelijnd met elkaar op mobiel.
Ik ben toen gaan werken aan de uitlijning van mobiel. Ik heb eerst de eerste sectie een standaard padding meegegeven van 10 px. Dat heb ik toen gekopieerd en geplakt bij de andere secties. Elementor geeft namelijk een optie dat je alleen de styling van een sectie kan kopiëren. Dat doe je dus door met je rechtermuis op een sectie te klikken. Dan krijg je de optie om alleen de styling te kopiëren. Als je gewoon controle V klikt op de andere secties dan kopieer die hem. Ik heb gemerkt dat het werken zoveel sneller gaat. Je kan namelijk sneller dezelfde styling gebruiken in plaats van alles opnieuw te gaan maken. Dit is een kleine manier die ik heb geleerd waardoor het maken van een styling in elementor heel snel ging. Naast dat ik later van Paul een go had gekregen ben ik gaan werken aan de zoekoptimalisatie van de website. Ik moest dit steeds vaker gaan doen voor zulke kleine websites. Ik heb daardoor yoast plugin heel erg snel onder de knie en weet zo heel veel punten op te lossen.
Naarmate ik meer van zulke websites aan het maken was hoe sneller het ging.
Ik heb van Paul nog de opdracht gekregen om voor Sugar Rush, Restaurant Maria en Restaurant La Maria nog een website te gaan maken. Bij deze 3 websites hoefde ik gelukkig geen nieuw template te gaan maken.
restaurant maria is een braziliaans restaurant in Amsterdam. We hadden al een keer een website gemaakt met een beetje hetzelfde soort eet thema. Ik mocht daardoor van paul bijlsma het thema van restaurant eltorado gaan gebruiken. Ik heb toegang gekregen van de website en heb per pagina het template gedownload elementor biedt namelijk een optie dat je via them builder en dan op de meer puntje klikt een json file van het thema kan downloaden. Dat heb ik vervolgens van alle pagina’s gedaan. Ik had geen idee hoe ik dit moest gaan doen. Ik heb toen onderzoek gedaan en heb een video gevonden waarin het stond en meteen de oplossing uitgevoerd.
In theme builder kan je de template die je gedownload hebt importeren. Je moet eerst op het plusje klikken. Dan krijg je de optie om daarin een de layout van een blog of een pagina te maken. Je klikt dan op de single page. Daarin kan je dan je template per json file in importeren.
Dit heb ik vooral geleerd door het vooral te doen. Ik had op mijn vorige stage wel een dynamisch template gemaakt met theme builder in elementor. Daardoor had ik de kennis hoe je een template moest gaan aanmaken en naar een specifieke pagina te definieren.
Alleen heb ik geleerd om een template te exporteren en weer te importeren.
We liepen alleen tegen het probleem aan dat we heel weinig content konden vinden van Restaurant Maria. Op google waren er wel foto’s van het menu. Alleen het probleem was: je kon de inhoud ervan niet goed zien en ze hadden geen logo online. Ik heb toen samen in overleg met Paul Bijlsma besloten om een logo en een menu te maken. Ik heb het beide in Canva gemaakt.
Canva is een gratis en goedkope versie van Photoshop. Ik had al de kennis opgedaan van Brandon en van Erik van Photoshop en dit hierop toegepast.
Ik heb van dit platform gehoord door een mede stagiaire Brandon. Eenmaal toen ik het logo en het menu had gemaakt, kun je ze exporteren en krijg je ze als een png bestand. Van het menu heb ik met een online tool de afbeeldingen laten maken in een pdf bestand.
Nadat het pdf bestand is gemaakt heb ik die in de media gezet. Als je dan op het pdf bestand klikt en de link kopieert die er staat, kan je een button maken die het pdf opent.
Een klant kan zo het hele menu zien van het restaurant. Paul Bijlsma wilde dit heel graag hebben en ik had via google opgezocht hoe je het moest doen.
Dat is een creatieve oplossing zodat de gebruiker van de website het menu kan zien maar ook een menu heeft om te kijken.
Wat ik ervan heb geleerd is hoe je een template kan importeren en exporteren. Ik heb ook geleerd hoe je een menu maakt met een pdf bestand. Dat iedereen het menu groot kan zien.
Ik heb deze methode toegepast op de volgende restaurants:
- sugar rush
- Restaurant La Maria
In de laatste maand dat ik stage liep bij Ambis B.V heb ik een meeting gehad met Paul Bijlsma.
We hebben hierin besproken wat ik het liefst nog wil leren in mijn laatste maand. Hij had namelijk een mooi project voor mij klaar liggen.
De opdracht was maak een community website voor vrouwen. Het is een community website waarin vrouwen door middel van een forum contact met elkaar kunnen hebben over vrouwenproblemen. De website zou gaan heten Sisterhood en is van Maria Tailor en Kim feenstra.
Bij deze opdracht hebben wij 2 websites gemaakt. We hebben een shop met een homepagina waar mensen dus een sisterhoodie kunnen kopen. We hebben ook een site met een forum waarin mensen vragen kunnen stellen aan elkaar.
Ik ben deze maand bezig geweest met de informatiepagina en de webshop. Paul Bijlsma en ik hadden de opdracht verkeerd begrepen, we dachten dat ze een webshop alleen wilden hebben. daarbij had ik een filter plugin gevonden die werkt met alt tags aan een product. In woocommerce zit geen filter bar waarmee je kleding op kleur enzovoort kan filteren. Ik heb onderzoek gedaan hoe je dat moest oplossen en ben toen op een plugin uitgekomen die heet yith.
Je moet dus attributen mee geven aan een product en die kan je koppelen aan de filter bar die je aanmaakt. Ik heb een video gemaakt waarin ik uitleg hoe het moet. Ik liep hier eerst mee vast. Ik ben urenlang gaan zoeken naar een oplossing die ik niet kon vinden. Ik kon helaas geen documentatie vinden of een video over yith, dus ben ik meer zelf verder gaan zoeken naar een oplossing. Ik zag dat je attributes moest aanmaken op producten en die kon je weer inladen met de plugin.
Het was heel interessant en leuk om het zelf allemaal uit te zoeken. Daarnaast was het ook heel erg leerzaam. Ik had wel om hulp gevraagd, alleen ze wisten zelf niet hoe dit moest.
Daar liep ik tegen aan. In de youtube video die ik zelf heb gemaakt zie je mijn oplossing.
Ik heb het helemaal zelf gedaan door veel te proberen in wordpress. Helaas hebben we de opdracht verkeerd begrepen en moest ik binnen een week de opdracht opnieuw gaan maken voordat we een klantgesprek hadden met Kim Feenstra.
Ik heb in een figma bestand een wireframe gemaakt waarin meerdere versies van de homepagina en de andere pagina’s.
Het is namelijk de bedoeling dat ik meerdere pagina’s ging maken zodat de klant een keuze kon maken in het design.
Daarna heb ik mijn eerste officiële klantgesprek bij mogen wonen. Paul had vooral het woord en ik heb door het gesprek geleerd hoe je tegen een klant praat. Ook heb ik een idee gekregen wat ze met de website willen doen en ben ik bezig geweest met aantekeningen maken.
Ik heb uit deze opdracht geleerd hoe je snel moet handelen en een ontwerp kan maken op basis van wat de klant wilt. Ik heb mijn eigen visie samen mogen brengen met die van de klant. Dat vond ik heel leuk om te doen. Ik kon hiermee mijn creativiteit kwijt maar ook werd het een uitdaging. De klant wist namelijk wat ze wilde hebben en ik heb vanaf het begin van mijn stage bij ambis het zelf mogen ontwerpen. Dat was een hele leuke uitdaging voor mij. Ik liep wel af en toe vast met bepaalde secties indelen en meerdere ontwerpen maken. Ik heb zo geleerd hoe ik ermee om moet gaan. Vaker gaan kijken naar de concurrent en daarom je design veranderen en verbeteren. Zo kan jij de website van de klant uitstralen naar hun visie toe.
Nadat de meeting voorbij was ben ik meteen aan de slag gegaan met deze opdracht totdat deze stage voorbij was.
hierbij sluit ik deze blogpost af
met vriendelijke groet,
Amy van Duin



